SSWC FAQ

Detta är en FAQ om SSWC 2013. Har du en fråga du inte får svar på, ställ den gärna i vår Facebook-grupp.

Program

Hur ser programet ut för Tjärö?
SSWC är deltagardrivet och det är deltagarna som fyller SSWC med innehåll. Men i stora drag ser det ut så här:

Torsdag
Ankomst (de flesta från lunch och framåt), registrering, tältuppsättning, invigning, middag, dans i ladan och häng vid lägerelden. De flesta kommer  från runt lunch och framåt.

Fredag
7.30 – 9.30 Frukost
10 .00 – 12.00 Sessions
12.00 – 13.30 Lunch
13.00 – 16.00 Sessions
16.00 Fri lek
20.00 Middag
22.00 Baren är öppen, dans i ladan, bastubad, häng vid lägerelden

Lördag
7.30 – 9.30 Frukost
10 .00 – 12.00 Sessions
12.00 – 13.30 Lunch
13.00 – 16.00 Sessions
16.00 Fri lek
20.00 Middag
22.00 Baren är öppen, dans i ladan, bastubad, häng vid lägerelden

Söndag 
8.30 – 11.00 Skärgårdsbrunch
11:00 Avslutande samling
11:00 och framåt hemresa.

Hur fungerar det här med sessions?
Om du vill prata om något sätter du upp en lapp på “gridden” i stora tältet. Kolla på den här videon från 2010 för mer info om hur det fungerar.

Vad är SSWC-Startup?
I år kör vi ett särskilt spår på gridden med startup-relaterade ämnen. Sätt gärna upp en session där!

Vad är Off-Topic?
På Off-Topic-gridden kan du sätta upp eftermiddagsaktiviter av vilket slag som helst. Det kan vara hopp från dödsklippan, klättring, lägereldsgitarr, Open Street Map-kartering av Tjärö, kubb, fotboll, brännboll, fotokurs och what not.

Om Tjärö & Guö Värdshus

Vad är Tjärö?
Tjärö är en liten ö i Blekinge skärgård. På ön finns inga bofasta, men ett vandrarhem, en campingplats och en restaurang. Samt ett gäng får och ibland highland cattle.  Hela ön är ett naturreservat.

Hur ser det ut på Tjärö?
Tjärö är en rödstuge-idyll med stengärdsgårdar, gamla ekar och fina ängar. Här finns bilder från Tjärö. Tjärö från ovan ser du här: GoogleEniro.

Hur tar jag mig till Tjärö?
Det går färjor från Guö Värdshus. Färjorna från Guö Värdshus går i skytteltrafik på torsdagen då vi anländer och på söndagen då vi åker hem från Tjärö. Ordinarie tidtabell är inställd under SSWC. Kommer du en annan dag finns det begränsad färjetrafik mellan Guö Värdshus och Tjärö.

Vad är Guö Värdshus?
Guö Värdshus ligger på fastlandet cirka 15 minuter med båt från Tjärö. Tjäröbolaget har köpt Guö Värdhus. Flera av årets SSWC:are bor där i år.

När går sista båten till Guö Värdshus från Tjärö?
Sista båten från Tjärö till Guö Värdshus går varje natt kl 01.00.

Transport – Tåg

Hur ser tidtabellen för PR Newswire-tåget ut?

07.29 Stockholm C (Spår 10,11 eller 12)
09.11 Norrköping
10.15 Linköping
11.44 Nässjö
13.40 Hässleholm, avgång 14.03.
15.51 Bräkne-Hoby

Tidtabellen för återresan är ännu inte klar!  Hemresan kommer ungefär att följa förra årets tidtabell.

Jag har sålt eller gett bort min tågbiljett till en annan campare. Vad gör jag nu?
Använd länken till din deltagarprofil och uppdatera med den nya personen. 

Jag åker tåg tåg till Bräkne-Hoby eller flyger till Ronneby. Hur tar jag mig till  Guö Värdshus?
Det finns inga allmäna kommunikationer mellan Bräkne-Hoby och Guö Värdshus. Beställ en taxi (t.ex Karlshamns taxi eller Ronneby Taxi) eller samåk sista biten med en annan fellow campare.

Finns det internet på tåget?
Nej, tyvärr inte. Om någon har en 3g/4g-hotspot att ta med sig så kan den jackas in i restaurangvagnen så får vi internet där.

Kan jag ladda min mobil/dator på tåget?
Vi har chartrat ett museitåg från 60-talet och tyvärr finns det bara eluttag i restaurang- och biovagnen. Det är ett fåtal uttag. Ta med ett grenuttag om du vill ladda. Tror du att du behöver extra kräm, ta med ett batteripack.

Tar de kort på tåget?
Ja.

Transport – Färja

När är det bäst att komma på torsdagen?
Du kan komma när du vill på torsdagen , men de flesta kommer från efter lunch och framåt. Tjärö kör sina färjor i skytteltrafik mellan Guö Värdshus och Tjärö under eftermiddagen, med någon tur på förmiddagen. Tänk på att mellan 17 och 18 anländer 150 passagere från PR Newswire-tåget samtidigt. Vill du undvika att vänta på färjan allt för länge föreslår vi därför att du kommer i god tid innan 17.00. Överfarten tar cirka 15 minuter.

Kan jag dricka medhavd alkohol på tåget?
Nej. Nässjö Järnvägsmuseeum har utskänkningstillstånd i hela tåget och endast det som säljs i deras bar får drickas på tåget. Det går dock bra att transportera egen dryck. Så länge den stannar i flaskan.

När går färjorna hem på söndagen?
Färjorna går i skytteltrafik efter det att vi avslutat campet vid 11-tiden. Färjorna som går cirka 11.30 och 12.00 är vikta för de som åker med PR Newswire-tåget. Tåget har 150 passagerare och alla dessa måste snabbt över för att inte missa tåget. All färjekapacitet behövs för att lyckas med detta. Ska du inte med PR Newswire-tåget gäller det alltså att ta en tidigare eller senare färja.

Jag kommer senare eller vill åka hem tidigare. Hur går färjorna?
Förutom de båtar som går morgon och kväll mellan Guö Värdshus och Tjärö så kommer någon tur att gå under dagen. Kolla med Tjärö vad som gäller.

Mat

Behöver jag ha med mig någon mat till Tjärö?
Vi ordnar med i princip all mat du behöver under SSWC. Du får frukost, lunch, middag och nattamat. På ön finns också en kiosk som du kan handla i. Du behöver alltså inte ha med dig stormkök och frystorkad mat. Baren i ladan är öppen och där kan du handla öl, vin och alkoholfri dricka.

Tar de kort på Tjärö?
Ja

Vad gör jag som har särskilda matpreferenser?
Det finns alltid alternativ för vegetarianer. All mat som serveras är dessutom i buffé-form så du kan välja det som funkar för dig. Vet du med dig att det är viktigt att kocken känner till dina preferenser mejlar du Tjärö på [email protected] eller ringer 0454-60300.

Var kan jag dricka medhavd alkohol på Tjärö?
Du kan dricka din medhavda alkohol var du vill på ön, utom inom de områden där Tjärö har utskänkningstillstånd. Utskäningstillståndet gäller ungefär runt ladan och stora tältet. Det går bra att dricka en öl på någon av öns alla fina klippor och bryggor. Eller i hagen hos fåren.

Biljetter

Jag har sålt eller gett bort min biljett till SSWC, hur anmäler jag det?
Det är viktigt att anmäla bytet så att vi vet vem som kommer. Anmäl bytet genom att uppdatera din deltagarprofil.

Hur uppdaterar jag min information på deltagarsidan och badgen.
Uppdatera din deltagarprofil. Du har fått ett särskilt mejl med länk.

Boende

Jag bor i stuga, behöver jag ha med mig lakan?
Nej, det ingår i boendet.

Var kan jag tälta?
Det finns två camping-ängar under SSWC. Den vanliga campingen ligger bakom konferenshuset. Vi har också en “tyst” camping. Den ligger en bit bort. Pilar visar dig dit.

Finns det toalett och dusch i anslutning till campingen?
Ja! Toaletter finns dessutom i alla husen på ön. Det finns också duschar mot gästhamnen.

Packning

Vad bör jag som minimum packa?
Du behöver inte ha med dig så mycket. Några basic-tips:
Oömma kläder, varm tröja/jacka till kvällen, badkläder. Oömma skor om det regnar, gärna stövlar.Regnkläder. Mobil + laddare. Handduk.

Fler packningstips?
Grenuttag kan vara bra att ha. Extra batteripack om du vill vara säker på att vara online hela tiden (det finns gott om möjligheter att ladda ur eluttag också).

Ännu fler packningstips?

Internet

Hur är mobiltäckningen på Tjärö?
Mobiltäckningen varierar med operatör. Vi vet att Telenor funkar hyffsat. Tre har tidigare år funkat sämre, men det ryktas att de har monterat upp en ny mast närmare Tjärö, så vi får hoppas att det är bättre i år. Telia och Tele2 har vi inte själva så där vågar vi inte säga annat än att det antagligen varierar. Vi bygger själva upp ett eget wifi-nät som täcker de områden som SSWC finns på. Har du Telia 4G kan du däremot få riktigt bra hastigheter, särskilt på den västra sidan om ön mot campingen och dödsklippan.

Hur bra är nätet på Tjärö?
Vi bygger upp vårt eget öppna wifi-nät på Tjärö. Uppkopplingen till ön är på 7,5 Mbit. Både kapacitet till ön och wifinätet fungerade bra 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *