Inför SSWC. Martin summerar veckans stafett

Martin Palacios på Veidekke Bostad, sponsrar SSWC med ett gigantiskt tält. Fram tills campet kommer Martin Palacios att berätta för oss om vad som händer på sin Veidekkeblogg.

I fredags var det midsommar.

En fantastisk fredag på alla tänkbara sätt.

I måndags startade jag (Martin Palacios) en bloggstaffett i samband med att vi gick ut med sponsen på tältet till SSWC. Vi på Veidekke Bostad väljer att göra det för vi tror att ni som skall till SSWC är bäst i världen på att förstå och agera i det nya medialanskapet och för att vi har mycket att lära av er. Första veckans stafettlopp var exemplariskt. Framförallt tycker jag att många olika infallsvinklar på samma utmaning ger en tydligare bild av vad allt det här egentligen handlar om.

Patrck Kampmann öppnade med att vi måste sluta tro att budskapet är separerat från våra handlingar.

“Tricket är alltså inte att säga att vi gör saker. Det är handlingen som betyder något. Låt andra prata om oss, istället för tvärtom. Det är trovärdigare, trevligare och (goda nyheter!) billigare än traditionell reklam.”

Jardenberg flikade in med det aktuella exemplet BP. Fritt från huvudet: De sitter inte med ett PR problem på halsen utan ett monumentalt fuckup. En bajsmacka som omöjligt går att polera.

Björn Ehlert menar att utmaningen i dialogen inte ligger i att lära sig prata mer utan att lära sig lyssna. En dialog kräver en vilja att förändra sig.

“För mig är det inget annat än den klassiska två-vägsprocessen i sin enklaste form: ett samtal där det behövs någon som pratar och någon som lyssnar. Det är en process där vi byter roller med varandra under samtalets gång. Du och jag, jag och du. Tillsammans.
För mig är lyssnandet en lika viktig del av kommunikationen som pratandet. Försvinner den ena halvan så försvinner också konversationen och därmed missar vi vårt mål som kommunikatörer.

Eller med andra ord: I samma sekund som någon slutar lyssna upphör konversationen helt.”

Fredrik Olsson post handlar om reklam, eller vad reklam borde vara.

“Nästa gång du ska göra reklam. Börja i rätt ände. Först åstadkommer du en förändring värd att marknadsföra och ser till att den är relevant och intressant för den som ska handla av dig. Förändringen ska rimma med företagets själ, essensen av det man sysslar med. Naturligtvis ska den vara väl förankrad hos medarbetarna. Sen kan du fundera på vilken sorts reklam och vilka kanaler som passar bäst. Annonserna kommer sist av allt och är mest till för att berätta vad som hänt.”

Själv funderar jag lite i min midsommarpost om att motivationen att kommunicera håller på att förskjutas från sälj och löfte till riskhantering. Att kunna prata, lyssna, förhålla sig till och förändras med omvälden blir en konkurrensfördel, inte en reklamaktivitet. Lite paradoxalt verkar det vara den traditionella nejsägaren som står bäst rustad för att gå in i det nya medialandskapet. Den seniora taktikern.

Veckan är full av spännande inlägg. Idag öppnar Brit Stakston med sin post om trovärdighet.

Slutgiltligen skulle jag vilja ber er att göra en av tre saker nedan.

1. Tycker du att det är en bra grej att vi sponsar tältet så ge gärna lite länkkärlek till något av våra projekt.
2. Tomas hälsar att han efterlyser all slags skön galenskap att göra i och med tältet. Har du konst, musik, aktiviteter, videoinstallationer eller någonting annat du tror skulle platsa i tältet. Skicka ett mail till honom.
3.Under sommaren kommer vi fortsätta att djuploda i vad allt det här egentligen innebär för oss som aspirerar på att vara en samhällsutvecklare. Vi kommer fundera kring sånt som känns viktigt för oss att förstå och bemästra.
Ta del i det samtalet, kommentera eller gör större utspel. Allt värdesätts enormt.

Stort tack!
Martin Palacios

Det här inlägget postades i Sponsorer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *