Vi har fått SMIL-priset!

I går fick vi SMIL-priset! SMIL står för Siffermaskinen i Lund, en av Sveriges allra första datorer och byggd 1956. Priset delas ut av Datorföreningens södra krets och går till “årets it-innovatör” och till någon “som på ett kreativt sätt utnyttjat eller utvecklat IT till nytta för regionen och allmänheten”.

SMIL-prisets tidigare pristagare har kommit från bland annat TAT, Illusion Labs, Scalado och Axis. Så det är fin skara som vi nu tillhör! Motiveringen lyder:

SMIL-priset 2012 tillfaller Tomas Wennström & Kristin Heinonen för att de skapat Sweden Social Web Camp, en unconference om den sociala webben. Årligen har fler än 400 deltagare samlats till en deltagardriven tredagarskonferens på Tjärö i Blekinge skärgård för att under enkla former diskutera nätets framtid.

Bland Dataföreninges medlemmar finns många av våra verkliga it-pionjärer.

Vid mitt bord hade jag till middagen bland annat Rolf Olsson och Alf Petersson. Båda var med på hålkortstiden och berättade hur de hemma på kammaren skrev sin kod med papper och penna för att sen lämna in sitt program till de rökande damerna i SMIL-källaren på Sölvegatan i Lund. Damerna förvandlade koden till hålkort med sina håkortsskrivmaskiner. Resultatet av körningen fick Rolf och Alf hämta ut en dag senare, och då var det förstås oftas en bugg i koden som fått allt att stanna. Bara att gå hem och felsöka och börja om igen.

I år är det femte gången vi arrangerar SSWC. Jag tror att vi alla tycker att det hänt mycket i branschen sen vi sågs första gången på Tjärö. Och det har det ju förstås. Men tänk hur långt vi har kommit på 60 år, från hålkortens tid. Siffermaskinen i Lund är ju i dag en verkligt exotisk maskin. Men om femtio år är det kanske en lika exotisk iPhone eller Google Glass som är avbildad på SMIL-prisets litografi.

We are standing on the shoulders of giants.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *